4月4日は「あんぱんの日」です。「あんパン」について調べてみました。
あんぱんが作られた経緯
あんぱんが誕生したのは、明治7年(1874年)のことです。
木村屋(現在の木村屋總本店)の創業者である木村安兵衛とその息子の英三郎が、
「日本人に親しみやすいパンを作りたい」という思いから、酒饅頭をヒントに開発
しました。
酒種(米と麹から作られた発酵種)を用いて、日本人の味覚に合うように、パン
にあんこを包むことを考案しました。
明治8年(1875年)4月4日、明治天皇が水戸藩下屋敷に行幸された際、木村屋の
あんぱんが献上されました。ちょうど240年前ですね。
天皇がこれを大変気に入り、広く知られるようになったと言われています。
木村屋のあんぱんには、「日本の食文化と西洋の食文化を融合させ、新しい食文化
を創造したい」という思いが込められています。
また、あんこや桜の塩漬けなど、日本人に馴染み深い食材を使用することで、多く
の人に愛されるパンを目指しました。
「パンを通じて人々に喜びや笑顔を届けたい」という思いも込められています。
今後のあんぱんについて
あんぱんは、日本の国民食として、今後も多くの人に愛され続けるでしょう。
近年では、様々な種類のあんぱんが開発されており、伝統的な製法を守りつつ、
新しい味や食感のあんぱんも登場しています。
今後も、あんぱんは日本の食文化を代表する存在として、進化し続けることが期待
されます。
あんぱんは、日本の歴史と文化が詰まった、奥深い食べ物です。ぜひ、色々なあん
ぱんを味わってみてください。
何気なく食べていた{あんぱん」に、こんな歴史があったんですね!ゆっくり味わ
いながら食べてみましょう!
April 4th is "Anpan Day". We looked into "Anpan".
How Anpan was created
Anpan was born in 1874 (Meiji 7).
Kimura Yasubei, the founder of Kimuraya (now Kimuraya Sohonten), and his son Eizaburo,
wanted to create a bread that would be familiar to Japanese people, and developed it inspired by sake manju.
Using sake yeast (a fermented yeast made from rice and koji), they came up with the idea of wrapping red bean paste inside the bread to suit Japanese tastes.
On April 4th, 1875 (Meiji 8), when Emperor Meiji visited the Shimoyashiki of the Mito Domain, he was presented with Kimuraya's
anpan. That was exactly 240 years ago.
It is said that the emperor liked it so much that it became widely known.
Kimuraya's Anpan is made with the desire to fuse Japanese and Western food cultures to create a new food culture.
Also, by using ingredients familiar to Japanese people such as red bean paste and salted cherry blossoms, we aimed to make a bread that would be loved by many people.
We also wanted to bring joy and smiles to people through bread.
About the future of Anpan
As a national dish of Japan, Anpan will continue to be loved by many people.
In recent years, various types of Anpan have been developed, and while maintaining traditional manufacturing methods, Anpan with new flavors and textures have also appeared.
We expect Anpan to continue evolving as a representative of Japanese food culture.
Anpan is a deep food that is filled with Japanese history and culture. Please try various types of Anpan.
The Anpan that you eat casually has such a history! Let's eat it slowly and savor the taste!
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