キャベツは1年前の3倍超、ハクサイは2倍超の値段に。身近な野菜の高騰が収まらない。総務省が31日に発表した1月の東京都区部(23区)の消費者物価指数(速報値)は、生鮮野菜が前年同月より36.6%上がった。8年2カ月ぶりの高い伸び率だ。昨年の猛暑など「異常気象」で育ちが悪く、品不足になったことが背景にあるらしい。
野菜の価格高騰に対処するための具体的なアイデアを考えました。
1. 冷凍・加工野菜の活用
冷凍野菜(カットキャベツ、冷凍ホウレンソウなど)を活用することで、価格変動の影
響を受けにくくなります。
乾燥野菜切り干し大根、乾燥わかめなどを常備すれば、長期保存が可能です。
2. 価格が安定した野菜に切り替え
価格が高騰しているキャベツやハクサイの代わりに、モヤシ、小松菜、豆苗、大根 な
ど比較的価格が安定している野菜を活用する。
旬の野菜は比較的安いので、季節ごとの安い野菜を中心に献立を考える。
3. 代替食材の活用
キャベツの代用:モヤシ、レタス、白菜の芯、豆苗
ハクサイの代用:チンゲンサイ、大根、白菜の漬物(塩抜きして使う)
4. まとめ買い・保存テクニック
安い時に買って保存:キャベツや白菜をカットして冷凍保存すれば長持ち。
漬物やピクルスにして保存食として活用する。
5. 家庭菜園・ベランダ菜園
豆苗やネギは再生可能:一度買ったものを水耕栽培で育てると経済的。
プランターで小松菜、ラディッシュなど育てやすい野菜を栽培する。
6. 直売所やネットを活用
スーパーだけでなく、農家直売所や道の駅、ネット通販(ふるさと納税含む)で安い
野菜を探す。
7. 食材シェア・共同購入
近所の人とまとめ買いしてシェアすると、コストを抑えられる。
暖かい季節になって適当なお湿りあって野菜がすくすくと生育することを祈るばかりですね。色々な知恵を絞りだしてこの苦境を乗り越えましょう。食材を共同購入するのも近所
付き合いができて良いのではないでしょうか。
The price of cabbage is more than three times higher than a year ago, and that of Chinese cabbage is more than double. The price hikes for familiar vegetables are not stopping. The Ministry of Internal Affairs and Communications announced on the 31st that the Consumer Price Index (preliminary value) for Tokyo's 23 wards in January showed that fresh vegetables were up 36.6% compared to the same month last year. This is the highest growth rate in eight years and two months. This is apparently due to poor growth caused by "abnormal weather" such as last year's extreme heat, which led to a shortage of vegetables.
We have come up with some concrete ideas to deal with the rise in vegetable prices.
1. Use frozen and processed vegetables
By using frozen vegetables (cut cabbage, frozen spinach, etc.), you will be less susceptible to price fluctuations.
If you keep dried vegetables such as dried daikon radish and dried wakame seaweed on hand, you can store them for a long time.
2. Switch to vegetables with stable prices
Instead of cabbage and Chinese cabbage, which are rising in price, use vegetables with relatively stable prices such as bean sprouts, komatsuna, pea sprouts, and radishes.
Seasonal vegetables are relatively cheap, so plan your menu around cheap seasonal vegetables.
3. Use alternative ingredients
Substitutes for cabbage: bean sprouts, lettuce, Chinese cabbage cores, and pea sprouts
Substitutes for Chinese cabbage: bok choy, radishes, and pickled Chinese cabbage (use after desalting)
4. Bulk buying and preservation techniques
Buy when cheap and store: Cut cabbage and Chinese cabbage and freeze them to make them last longer.
Make them into pickles and use them as preserved foods.
5. Home and balcony gardens
Bean sprouts and green onions are renewable: It is economical to grow them hydroponically after purchasing them once.
Grow easy-to-grow vegetables such as komatsuna and radishes in planters.
6. Use direct sales outlets and the internet
Look for cheap vegetables not only at supermarkets, but also at farm shops, roadside stations, and online shopping (including hometown tax donations).
7. Share and buy ingredients together
Buy in bulk with your neighbors and share to keep costs down.
We can only hope that the warm weather will bring about adequate humidity so that the vegetables can grow well. Let's use all our wisdom to overcome this difficult situation. Buying ingredients together is also a good way to build relationships with your neighbors.
0 件のコメント:
コメントを投稿