2025-02-24

コシヒカリ新潟大学NU1号~KoshihikariNiigata University NU1

  令和5年は記録的な猛暑により、高温障害が発生しました。特に新潟県では、1等米比率が例年の80%程度から、コシヒカリで4.9%、うるち米全体で15.7%と大幅に低下しました。高温障害により米粒が白濁し、品質が低下したためです。また、精米時の歩留まりも悪化し、実質的な供給量が減少しました。
それを受けて新潟大学では、地球温暖化に対応するため、暑さに強いコメの開発を進めています。具体的には、高温・高CO₂耐性を持つ新品種「コシヒカリ新潟大学NU1号」を開発し、2020年3月に品種登録を完了しました。 この品種は、猛暑下でも品質や収量の低下を抑えることが期待されています。
 しかし、新品種の実用化には多くの費用と時間が必要です。そのため、2023年と2024年には、研究資金を確保するためのクラウドファンディングを実施し、目標額を大きく上回る支援を集めました。これにより、暑さに強い新品種の開発や、高温に対応した栽培対策の研究が加速しています。
 現時点(2025年2月)では、具体的な実用化の時期は明らかにされていません。しかし、研究チームは引き続き、暑さに強いコメの新品種開発と、その栽培方法の確立に向けて取り組んでいます。これにより、将来的には地球温暖化の影響を受けにい安定したコメ生産が期待されています。
 今後も異常気象による猛暑が発生する可能性はあります。植物相手ですから新種改良や新種実用化には長い期間が必要だと思いますが早期に新種改良、実用化に向けて頑張ってほしいと思います。

 In 2023, record-breaking heatwaves caused high-temperature damage. In particular, in Niigata Prefecture, the ratio of first-grade rice dropped significantly from about 80% in the usual year to 4.9% for Koshihikari and 15.7% for non-glutinous rice as a whole. This is because high-temperature damage caused the rice grains to become cloudy and the quality to deteriorate. In addition, the yield during milling also deteriorated, and the actual supply volume decreased.

In response to this, Niigata University is developing heat-resistant rice to respond to global warming. Specifically, it developed a new variety, "Koshihikari Niigata University NU1," which is resistant to high temperatures and high CO2, and completed variety registration in March 2020. This variety is expected to suppress the decline in quality and yield even in extreme heat.

However, it takes a lot of money and time to put new varieties into practical use. Therefore, in 2023 and 2024, it conducted crowdfunding to secure research funds and received support that far exceeded its target amount. This has accelerated research into the development of new heat-resistant varieties and cultivation methods that can withstand high temperatures.


At this point (February 2025), the specific time for practical application has not been announced. However, the research team continues to work toward developing new heat-resistant rice varieties and establishing cultivation methods. This is expected to lead to stable rice production in the future that is less susceptible to the effects of global warming.


There is a possibility that extreme heat will occur in the future due to abnormal weather. Since we are dealing with plants, I think it will take a long time to improve new varieties and put them into practical use, but I hope that they will work hard to improve new varieties and put them into practical use as soon as possible.



0 件のコメント:

コメントを投稿

月面衝突により失敗!~Failed due to lunar collision!

 ispace社の月着陸船「レジリエンス」は、2度目の月着陸に挑戦しましたが、残念ながら 月面衝突により失敗 しました。  2025年6月6日に月面着陸を予定していましたが、高度約3kmでの致命的な誤認識により、高度センサーが想定外の動作を示し、ソフトウェアがこれを測定異常と判定...